FAQ

Een mala is van origine een gebedsketting. Mala’s worden al duizenden jaren gedragen en gebruikt door hindoes en boeddhisten tijdens puja (gebed) en meditatie om mantra’s te tellen. Een mala is een symbool van mededogen en wordt vandaag de dag door velen gedragen, ook als modeaccessoire.
De sieraden zijn gemaakt van rudraksha-zaden. In sommige sieraden zijn deze gecombineerd met edelstenen, goud of zilver. De rudraksha’s bevinden zich binnenin de vruchten van de Eleocarpus-boom. De bomen zijn te vinden in Maleisië, Zuidoost-Azië en in de Himalaya’s in India en Nepal. Onze authentieke zaden zijn afkomstig van duurzame plantages in Indonesië.
De naam rudraksha komt voort uit de hindoeïstische mythologie en betekent ‘tranen van Shiva’. Het wordt algemeen aangenomen dat de god Shiva mediteerde op het welzijn van de mensheid. Hij liet tranen van medeleven opkomen. Deze tranen kristalliseerden na het raken van de aarde en vormden rudraksha-bomen (Eleocarpus).
Rudraksha’s geven de drager rust, helderheid en richting. Zij geven verkoeling aan het lichaam en beschermen tegen negatieve krachten en gedachten.
Rudraksha’s variëren in grootte van 3 mm tot 40 mm. De kleinere zijn de zeldzaamste. De kralen hebben een zeer lange levensduur. Ze kunnen tot acht generaties meegaan. Belangrijk is dat elke kraal een aantal facetten heeft aan de buitenkant, die mukhi’s of mukha’s worden genoemd. Het aantal mukhi’s varieert van 1 tot 21. Elk nummer heeft een eigen betekenis en kent specifieke eigenschappen en bijhorende voordelen. De rudrakshakraal die wij voornamelijk gebruiken heeft vijf mukhi’s, de kraal die Lord Shiva vertegenwoordigt. Het is de meest gewilde kraal.
Elk sieraad wordt liefdevol en met de hand gemaakt door lokale medewerkers van Aum Rudraksha Designs in Bali. Uniek voor onze mala’s is dat zij de rudraksha’s ontvangen zonder gaten erin, vers van de bomen. Wanneer de rudraksha’s zijn geoogst, worden ze in dezelfde richting geboord als waarin zij groeiden en worden ze op dezelfde manier geregen. Dit is een belangrijk aspect, omdat geloofd wordt dat de prana – de energie – zo in elke kraal behouden blijft.
Al onze mala’s zijn gemaakt volgens een spiritueel aantal kralen: meestal 108. Sommige mala’s bevatten 2 x 108 kralen en enkele mala’s tellen er 72. De extra kraal die de mala verankert, de goeroekraal genoemd, telt hierbij niet mee. Deze kraal maakt het tellen van de mantra’s makkelijker tijdens meditatie en staat symbool voor het kruinchakra. De goeroekraal gebruik je niet als gebedskraal, maar deze markeert het beginpunt, keerpunt en eindpunt van de mala. Het nummer 108 is om tal van redenen belangrijk: Het getal 108 zien we in de geschiedenis herhaaldelijk terugkomen in zowel astronomische als astrologische studies en in symbolische berekeningen in zowel het oosten als het westen. Religieus wordt er verwezen naar de 108 stadia op het pad van de menselijke ziel. Ook zouden er 108 menselijke zonden zijn volgens het Tibetaanse Boeddhisme. Daarom zou het 108 keer opzeggen van de mantra een heilige bezigheid zijn. Shiva Nataraja danst zijn kosmische dans in 108 poses. Krishna zou gedanst hebben met 108 ‘Gopis’ (koevrouwen) en trouwt later met 108 vrouwen. Vele trappen van Bhoeddhistische tempels hebben 108 treden. Het getal 72 is ook een spiritueel nummer. De getallen van het Indiase schema van wereldtijdperken hebben één ding gemeen: zij horen bij een rekenkundige rij die gebaseerd is op het getal 72. De belangrijkste Krishna tempel in Dwarka is gebouwd op 72 pilaren en de bovenbouw van tempelcomplex de Borobudur op Java is verdeeld in drie terrassen waarop 72 opengewerkte stupa’s zijn geplaatst.
Mala’s worden vaak gebruikt om mantra’s te tellen tijdens de meditatie. Een mantra is een herhalend woord of geluid om je te helpen in je concentratie tijdens de meditatie. Om de mantra’s te tellen, leg je de mala over je middelvinger of ringvinger. Gebruik hiervoor liever niet je wijsvinger, want deze staat voor het ego. Je gebruikt de duim om de kralen door te schuiven, nadat je een mantra gereciteerd hebt. De extra kraal bij het kwastje heet de goeroekraal en vertegenwoordigt het kruinchakra. Deze fungeert niet als gebedskraal, maar markeert het beginpunt, keerpunt en eindpunt van de mala. De eerste kraal is altijd de kraal links naast de goeroekraal. Het bereiken van de goeroekraal tijdens de meditatie betekent een tijd voor reflectie. Ga niet over de goeroekraal heen. Bij een eventuele nieuwe rondgang draai je de mala een halve slag, zodat je weer rechtsom verdergaat en niet linksom teruggaat. De laatste kraal is dan weer de eerste kraal. Reik je wel eens onbewust naar je hals en voel je de mala? Dan is dat een uitnodiging om terug te keren naar je adem, naar bewustwording. Als je voorover leunt en de mala bengelt in het zicht, dan geeft dat een nieuw zacht ontwaken.
Rudraksha’s worden als heilig beschouwd. Behandel ze met respect en zorg. Je kunt ze zo nu en dan met water en natuurlijke zeep wassen om vuil en stof te verwijderen. Wrijf ze in met natuurlijke olie. De kralen worden na verloop van tijd op een natuurlijke wijze donkerder. Dit is een gewenst effect. Doordat natuurlijke (lichaams)olieën in de kralen dringen, worden ze sterker. Draag de kralen zo dicht mogelijk op de huid. Als je de mala niet draagt, bewaar het sieraad dan in een speciale, schone en bij voorkeur heilige ruimte. Houd de mala van de grond en bewierook de mala, vooral wanneer deze langere tijd niet wordt gebruikt. Je kunt de mala beter niet tijdens het slapen dragen.
Je kunt een mala beter niet tijdens het slapen dragen. Dit heeft te maken met de krachtige werking van de rudraksha’s. Deze shiva-zaden kunnen de geest in rust te veel stimuleren en je dromen intensiveren. Terwijl de zaden bij een geactiveerde geest juist kalmerend werken. Als je op reis bent kan het wel fijn zijn om de mala ’s nachts te dragen. De zaden hebben een beschermende werking en dat kan erg prettig zijn in een onbekende omgeving. Sommige mensen vinden het echter minder comfortabel om op de wat ruwe pitten te liggen. Anderen houden juist graag de mala vast in hun slaap. Zij voelen zich daar fijn en geborgen bij. De werking en voorkeur is persoonsgebonden en ook afhankelijk van de gebruikte edelstenen, dus onderzoek zelf wat goed voor jou voelt.
Elk sieraad is handgemaakt met door de hand uitgezochte rudraksha’s en edelstenen, op basis van hun trillingen en energieën. Elke edelsteen is uniek en kan variëren in grootte, kleur en patroon. Ook de hanglengte van het sieraad kan enigszins afwijken door de manier van knopen. Maar wees gerust, de rudraksha’s en edelstenen dragen hun geloofde kwaliteiten.
Veel mensen zijn overtuigd van de helende kwaliteiten van rudraksha’s en bepaalde edelstenen. Toch zijn onze producten niet bedoeld voor diagnose, behandeling, genezing of voorkoming van enige ziekte. De resultaten zijn de exclusieve verantwoordelijkheid van de drager. Neem contact op met je eigen arts over de behandeling van een medische aandoening. Onze productinformatie is geen vervanging voor een gedegen advies en onderzoek van een erkende zorgverlener.
Al onze sieraden worden met de hand gemaakt. Bij de mala’s kan het hierdoor voorkomen dat sommige kralen wat strak geknoopt zitten. Door het dragen gaat de mala na verloop van tijd vanzelf soepeler hangen. Je kunt de kralen zelf ook wat losser masseren, door voorzichtig draaiende ‘wasbewegingen’ te maken met een rijtje kralen.
De hanglengte van elke mala is 50% van de volledige omtreklengte. De hanglengte is gemeten inclusief eventuele hanger en kwastje, als deze onderaan bevestigd is en exclusief kwastje, als deze in de nek gedragen wordt.
Vanaf het moment dat de artikelen zijn geleverd, heb je 14 dagen de tijd om deze zonder opgaaf van reden te retourneren. We betalen aankoopbedrag dan aan je terug, voor zover reeds voldaan. Uitzondering daarop zijn voor jou op maat gemaakte sieraden en sieraden die reeds gedragen zijn. Sieraden die gedragen zijn kunnen wij niet opnieuw verkopen vanwege de specifieke energetische kwaliteiten. Het passen van de sieraden na ontvangst is natuurlijk geen probleem. Klik hier voor meer informatie over het retourneren van producten.

Mala’s die gebroken zijn kun je opsturen voor reparatie. Wij bieden garantie tot 4 maanden na aankoop. Het kan tot 10 weken duren voordat je de mala weer terug ontvangt. De reparatie zelf is gratis, de verzendkosten zijn voor jouw rekening buiten de garantie periode. Mala Spirit is niet verantwoordelijk voor het zoekraken van items in het reparatie- en of verzendproces.