Hoe gebruik je een mala

Een mala kun je op verschillende manieren gebruiken. Eén van die manieren is het mediteren met behulp van een mala. Meestal wordt er dan voor gekozen om een mantra (herhalend woord, geluid of zin), te gebruiken. Een mantra kan zo ‘eenvoudig’ zijn als het woord, ‘liefde’.
Om je mantras te tellen, hou je de mala in je rechterhand tussen duim en middelvinger (niet je wijsvinger, deze vertegenwoordigd namelijk het ego). Je begint met de kraal naast de ‘Guru kraal’, na het zeggen van de mantra zet je je duim op de volgende kraal totdat je de Goeroe kraal bereikt. Dit is het moment voor reflectie waarna je de mala omdraait en in tegenovergestelde richting weer verder gaat. Je gaat dus niet over de goeroe kraal heen, het is het begin en eindpunt. Je herhaald dit todat je klaar bent.

Een heel andere manier om je mala tijdens meditatie te gebruiken is door deze in je hand te houden, voor je neer te leggen of om de mala te dragen om je hals of pols. Op deze manier is de energie van de mala bij je.

Aanvullend, als je onbewust naar je hals reikt in het dagelijkse leven en de mala voelt, dan geeft dat een herinnering om terug te keren naar je adem, naar bewustwording. Als je voorover leunt en de mala bengelt in het zicht, dan geeft dat een nieuw zacht ontwaken.

Verzorging van mala’s

Rudraksha’s worden als heilig beschouwd en verdienen met respect en zorg behandeld te worden. Was de mala zo nu en dan met water en natuurlijke zeep om vuil en stof te verwijderen en wrijf ze in met natuurlijke olie. Ze zullen in de loop der tijd op natuurlijke wijze donkerder worden. Dit is het gewenste effect, aangezien de natuurlijke (lichaams)olieën in de Rudraksha’s dringen en ze daardoor sterker worden. Draag de kralen zo dicht mogelijk op de huid.

Wanneer je de mala even niet wilt dragen, bewaar de rudraksha mala in het door ons meegeleverde opbergzakje en leg het op een speciale, schone en bij voorkeur heilige ruimte. Houd de mala van de grond en bewierook de mala vooral wanneer zij langere tijd niet wordt gebruikt.