Hindoeïsme blog door Ranjita

Ranjita Hindoe Dharma - Mala SpiritWe zijn blij met gast blogger Ranjita die met enige regelmaat haar kennis en onderzoek deelt over Hindoeïsme op het Hindoeïsme blog van Mala Spirit. Haar kennis en passie over Hindoeïsme zijn een bron voor allen die hier meer over willen weten. Ranjita heeft de website www.hindoedharma.nl opgericht. Het grootste kennisplatform over Hindoeïme in Nederland.

Ranjita

Rond mijn negende levensjaar kreeg ik steeds meer vraagtekens bij het hindoeïsme zoals ik dat van mijn familie had meegekregen. Hiërarchie en een strikte nadruk op rituelen en tradities? Ik betwijfelde of dat het ware hindoeïsme was. Er werd veel onderscheid gemaakt in geslacht, kaste, leeftijd en afkomst. Mensen die zich braahmana noemden, hadden bijvoorbeeld meer rechten en aten zelfs aan een aparte tafel. Vrouwen en jongeren hadden nauwelijks een positie en niet-Hindoestanen werden als paria gezien. Daar was ik het niet mee eens.

Het hindoeïsme kan nooit zo bedoeld zijn. In mijn beleving is het hindoeïsme een leer die alles en iedereen met elkaar verbindt, waarin liefde en toewijding de bindende factoren zijn en alles draait om moraliteit en karma. Zelfs God is met ons verbonden. In onze gebeden zeggen we dan ook altijd “Tvameva mata cha pita tvameva”: U bent onze moeder en U bent onze vader. Als God onze moeder en vader is, zou Hij toch nooit onderscheid maken tussen zijn kinderen?! Ik was ervan overtuigd, maar voor mijn familie was dat niet voldoende onderbouwing. Volgens hen was ik brutaal: hoe durfde ik hun kennis in twijfel te trekken?! Het werd mij niet in dank afgenomen.

Maar ik liet het er niet bij zitten. Tien jaar geleden zat ik op de middelbare school en met de komst van het internet kon ik veel antwoorden vinden op mijn vragen. De vele pandits uit mijn familie konden of wilden mij geen uitleg geven en via het internet kwam ik in contact met een paar mensen die wél bereid waren hun kennis te delen en nog wel onderbouwd vanuit de geschriften. Aangezien er geen kennisbank was voor hindoeïsme en ik de informatie voor mezelf wilde ordenen en begrijpen, besloot ik er artikelen over te schrijven. Dat resulteerde in een blog waar ik regelmatig schreef over het hindoeïsme en de Hindoestaanse cultuur.

Mijn blog werd steeds meer bezocht door mensen die mijn visie en kennisbehoefte deelden, en dat motiveerde mij om me te verdiepen in het hindoeïsme en die kennis verder te delen. Inmiddels is dat blog uitgegroeid tot het meest uitgebreide kennisplatform voor hindoeïsme in Nederland, waar hindoes en andere geïnteresseerden dagelijks terecht kunnen met al hun vragen die met het hindoeïsme te maken hebben. Dat gaat allemaal op een laagdrempelige manier. Iedereen kan reageren op de website, via e-mail en telefonisch, en ook tijdens de activiteiten is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Dat is vrij uniek in de hindoegemeenschap.

De ware kennis van het hindoeïsme is jarenlang bij de “hoogste kaste” en vermeende pandits gehouden, die de oorspronkelijke hindoeleer hebben verwaterd. Zij hebben hun eigen versie gecreëerd, waarbij zij zichzelf autoriteit toeschrijven en mensen in hokjes plaatsen, angst aanjagen of misbruik maken van hun goede geloof, onder het mom van het hindoeïsme. Van God maakten zij beelden die vereerd moesten worden met tientallen aardse zaken en zelf eisen zij nog steeds grote schenkingen voor hun zelf opgelegde diensten. Zij leggen meer nadruk op het volgen van rituelen en tradities dan op de essentie, normen en waarden van het hindoeïsme.

Door de kennis van de geschriften – zoveel mogelijk onderbouwd met concrete bronverwijzingen – te delen, probeer ik het oorspronkelijke hindoeïsme boven water te halen en de focus terug te brengen naar de essentie van de hindoeleer, waar iedereen gelijk is en de vrijheid heeft om te genieten van het rijkdom van deze veelzijdige levensfilosofie. Daartoe organiseer ik ook samen met vrijwilligers themamiddagen, workshops, cursussen en coachings. Verder ben ik continu in gesprek met de hindoegemeenschap om op de hoogte te blijven van actuele kwesties en (kennis)behoeften. Op deze manier probeer ik mij dienstbaar op te stellen voor anderen.

Ranjita
Stichting Hindoe Dharma Nederland
www.hindoedharma.nl

Annastasia Mangnoesing (Ranjita)
Communicatieprofessional, webdesigner en eventorganisator met een eigen bedrijf en daarnaast oprichter van het enige onafhankelijke platform voor hindoeïsme in Nederland.

Annastasia Mangnoesing (Ranjita) is iemand met een verhaal. Ranjita heeft de website hindoedharma opgezet waarin ze haar kennis deelt over het hindoeïsme. Met regelmaat bezoek ik deze website om kennis te vergaren die vaak maar moeilijk te verkrijgen is, zeker in begrijpelijke taal. We zijn dan ook bijzonder blij dat zij met regelmaat voor het hindoeïsme blog wilt schrijven.