Verrijk je leven met Japa meditatie

Een heilige Japa meditatie met Delamay Devi

Het was zo fijn om voor het eerst bij elkaar te komen en elkaar te ontmoeten. Het was het begin van een prachtige retreat week samen. Tijdens de introductie reikte ik de kostbare malas uit die Mala Spirit speciaal voor de Delamay Devi Yoga retreat had ontworpen. De mala was specifiek ontworpen voor de energie van de zon en de maan, yin en yang en het mannelijke en vrouwelijke. De mala’s hebben 108 kralen én een ‘Goeroe kraal gemaakt van bot waarop de zon en de maan zijn afgebeeld. De afbeelding was omringd met een bewerkte zilveren rand met daarop een historisch symbool uit de Hindoe traditie. De intentie van deze retreat week was om de Goddess in elke vorm te manifesteren door Japa meditatie, visualisatie, dans, schrijven, yoga en veel meer.

De dagen die volgden begonnen en eindigde met een twee uur durende oefening in een heilige ruimte vanwaar we de vredige rijstvelden en de omringende lotus vijvers konden zien. In de ochtend werden we verwelkomd door de nevel die over de rijstvelden hing en in de avond door een koor kikkers en de vele andere geluiden die de wilderige natuur voort brachten terwijl de zon in de horizon verdween.

Iedereen kreeg een eigen persoonlijke mantra om mee te werken. Elke mantra passend bij de Goddess die resoneerde met de persoon zelf. Elke dag begonnen we met een meditatie om te gronden en in balans te komen. Daarna begon de Japa meditatie. Met onze ogen gesloten, onze focus naar binnen en onze duim en middelvinger verbonden met elke kraal terwijl we onze mantra in stilte reciteerde en de Goddelijke energie een werd met ons. Door de dagelijkse oefeningen met onze mala’s werden ze een levende aanwezigheid and verdiepten onze connectie binnen de groep.

Het reciteren van mantras met een mala is reeds eeuwen oud alhoewel diverse culturen hun eigen manier hebben om met het Goddelijke contact te maken. Tijd maken om in meditatie te zitten met de focus op je innerlijk en je aandacht op één punt is echt magich. Het brengt je in een tijdloze ruimte waar de buitenwereld wegzakt en al wat er toe doet is je ademhaling, het reciteren van je mantra en de energie die je hiermee binnen haalt. Mijn ervaring is dat de Japa meditatie een geweldige weg is als introductie tot meditatie. Sommige meditatie oefeningen vragen om geen gedachten te hebben gedurende meditatie maar voor beginners kan dit onmogelijk zijn doordat ze een dialoog met zich aangaan over hoe moeilijk dit is en vervolgens het doel of de les ervan uit het oog verliezen. Als ik ze echter iets geef om op te focussen of om op te concetreren, zoals nu middels Japa meditatie, dan denkt de geest dat ze nog steeds de leiding terwijl we met deze truc de geest echter stil krijgen en niet door wisselende gedachten zal worden afgeleid.

Op het einde van onze week samen, zijn onze mala’s onderdeel geworden van ons dagelijkse zijn. We namen ze dan ook overal mee naartoe. De sauna, de tempels, ons bezoek aan de vrouwelijke priesteres en ja, ook op de yoga mat waren ze bij ons. Ze werden het symbool voor onze connectie met onze voorouders, onze connectie met het magische Bali, waar deze bijzondere mala’s zijn gemaakt, en natuurlijk onze connectie met het Goddelijke, die met het reciteren van onze mantra, sterker werd.

Een mala heeft de potentie je wereld te verrijken. Niet alleen tijdens meditatie maar ook in het dagelijkse leven. Als mensen zijn we altijd weer bezig met iets en een regelmatige Japa meditatie kan een herinnering zijn om in het hier en nu te blijven. Om dankbaar te zijn voor wat er is en als stilte moment voor jezelf waardoor je weer in lijn komt met de essentie van je zelf.

Bezoek Delamay Devi’s website voor meer informatie over haar bijzondere retreats: www.delamaydevi.com